Latvijā teātra blogeru esot maz

Par esošo

Vairāk dzirdēts par kinoblogeru aktivitātem, bet kā ir ar teātra blogeriem Latvijā? Pameklējot, izdevies uziet šādas blogu (jeb emuāru)adreses alfabētiskā secībā.

http://aivabirbele.blogspot.com/search?q=izr%C4%81de             @aiwwa

http://ancewho.blogspot.com/search/label/pieskaros%20te%C4%81trim
@AnceMuizniece

http://bandzja.wordpress.com/category/teatris/                  @bandzja

http://ditamargarita.blogspot.com/search/label/izr%C4%81de    

http://www.engelisengelis.com/                       @mpirmsm

http://jautajums.wordpress.com/teatris/         @Jautajums4

http://justinewl.blogspot.com/search/label/te%C4%81tris    

http://kazhe.lv/ 

http://kulturajauniesiem.blogspot.com/search/label/IZR%C4%80DES%28RECENZIJAS%29                               @krisjanisbite

https://kulturasatspulgs.wordpress.com/   @K_Atspulgs

http://lindasjaunkundze.wordpress.lv/category/teatris                @lindagibiete

http://madara-runa.tumblr.com/                         @Weiirdo__O

http://manakultura.blogspot.com/p/teatris_14.html                     @celmaara

http://matisone.id.lv/index2.htm     @matis_one (iespējams)

http://monnnta.wordpress.com/category/izrades/           @monnnta

http://pudernica.wordpress.com/                  @tincii

http://www.rublis.lv/search/label/tej%C4%81teris   

https://sajutuvestnieciba.wordpress.com/        

http://sigita-paula.blogspot.com/                  @SigitaPaula

http://skatuvesprieki.lv/?cat=396                                 

http://skribents007.1s.lv/245-teatris-un-tam-lidzigais/          @Skribents007

http://teatrapieredze.tumblr.com/                     @Eva_smej

https://blogsuna.wordpress.com/

https://tulpe13.wordpress.com/                       

http://visadasmazasimpresijas.wordpress.com/

https://zanepo.wordpress.com/category/teatris/      @

http://jest.lv/category/raksti/par-teatri/

https://kurpjukaste.wordpress.com/teatris/  @kurpjukaste

(teātra blogeru twitter liste – https://twitter.com/gajputns/lists/te%C4%81tra-blogeri , teātra blogerus apvieno –   )

Daži secinājumi (situācija raksta tapšanas brīdī):

  • Rakstītāji vai nu pauž savas domas gandrīz tikai par teātri (Sigita Paula un Pudernica) vai arī vairumā gadījumu tā ir viena no viņu blogu tēmām.
  • Ir blogeri, kas atklāj savu īsto vārdu un uzvārdu, savukārt daži vēlas palikt anonīmi.
  • Un – ak, kāds “pārsteigums”: teātra blogeru vidū vīrieši ir minoritāte…
  • Bet kuri ir aktīvāki? Ja, kādu laiku atpakaļ likās, ka kungi, tad tagad to vēl jāizvērtē… Skribents007 kaut kur pazudis, Jautajums arī savas domas par teātri īpaši vairs neizsaka.
  • Rakstīšana par teātri nenozīmē tikai izrāžu recenzijas. Raksta par aktieriem, režisoriem, repertuāra problēmām, dramaturģijas lietām, teātra modi, teātra publiku, festivāliem utt. utjpr. Ir gan raksti, gan intervijas. Gan par profesionālajiem, gan citiem teātriem, bet ļoti, pat pārāk dominē, protams, profesionālais.
  • Raksta gandrīz par visiem profesionālajiem teātriem.  Visvairāk ierakstu (stāvoklis 2013.g.rudenī, jo blogi ik pa laikam papildinās) ir par Dailes teātri. Nākamie ir Nacionālais teātris, Dirty Deal teatro, Jaunais Rīgas teātris, Ģertrūdes ielas teātris utt.  Un ieraksti nav tikai par Rīgas teātriem. Ir par populārām, komerciālām izrādēm, kā arī par pavisam šaurai publikai mērķētām. Jāpiebilst, ka Skribents pievēršas tādai nišai kā amatieru teātri. Ja kritiķi par šādiem iestudējumiem recenzijas neraksta (vai kļūdos?) tad blogeriem patiesībā gan te būtu darba lauciņš.

Zini vēl kādu latviski un/vai Latvijā rakstoši teātra blogeri? (Te gan neietveršu t.s. mikroblogus…) Ja jā  – dalies. Pievienošu sarakstam.

Kā Latvijas teātri sadarbojas ar teātra blogeriem, mēģināju noskaidrot twiterī. Atsaucās vienīgi Nacionālais teātris, kas kādiem no blogotājiem esot piedāvājis gan atlaides uz biļetēm, gan ielūgumus.

Vēl atradu informāciju par akciju “Alu cilvēks – blogeriem bez maksas“.  Diemžēl saite, kas vēsta par rezultātiem, nestrādā. Bet vismaz 2 blogeru atsauksmes par izrādi internetā var atrast. Tiesa gan tie ir viņu vienīgie ieraksti par teātra tēmu personīgajos blogos. Un, kā noprotams, ielūgumi dalīti, neskatoties, vai cilvēks vispār ir kaut ko jau blogojis par teātri vai nē.

Blogu vai dienasgrāmatu sadaļas atrodamas arī tādos ar teātri saistītos portālos kā www.kroders.lv, www.teritorija.lv (par kuriem joprojām nespēju saprast, kāpēc tie nav apvienoti vienā). Arī ir.lv u.c. lasāmi blogi par teātri. Taču tā jau ir nedaudz cita tēma, ko tagad neapskatīšu… Kāpēc? Jo atšķirībā no iepriekš minētajiem blogiem te uzstājas galvenokārt teātra profesionāļi: kritiķi, zinātnieki, aktieri, dramaturgi, režisori. Rakstītāji, kas īpaši pieacināti.  Un tā ir tā būtiskā atšķirība no wordpressiem, blogspotiem u.tml., kuros var ielogoties un rakstīt jebkurš, par ko vēlas un cik daudz vien vēlas.

Par iespējamo

Teātri varētu vairāk šo esošo un iespējamo sadarbību popularizēt. Tas veicinātu jau esošo mazaktīvo rakstītāju saņemšanos rakstīt vēl, kā arī blogi par teātri vairotos.  Jo nav vairs tie laiki, kad lasītu tikai kritiķu recenzijas. Iegūglējot parādās gan tās, gan blogeru domas, un tās tiek ņemtas vērā. Tikpat daudz, cik teātra publika ņem vērā savu paziņu, draugu -ne teātra kritiķu vai zinātnieku pēc profesijas – atsauksmes par konkrētām izrādēm. Tā ir liela blogu priekšrocība, ka tajos (turklāt – bez maksas) var uzzināt viedokli, ko pauž  arī tādi cilvēki, kam teātra profesijā strādājošie nav ne draugi, ne radi, ne paziņas, līdz ar to šis viedoklis var būt ne tikai savādāks, bet arī neatkarīgāks.

Atlaides vai ielūgumi nav vienīgais, ko var piedāvāt teātris. Tie var būt pasākumi, piederības izjūta teātra pasaulei, apziņa, ka kāds ieklausās tavā viedoklī.

Un nevajadzētu teātriem nolaisties līdz tam, ka pievēršas tikai tiem, kas raksta glaimojošus bloga ierakstus vai neitrālus, vēsturnieciskus apskatus par iestudējumiem. Reizēm ienaidnieks saka glaimus, bet draugs patiesību… Saprotams, ka izrādes ir jāpārdod, bet arī kritiska recenzija popularizē iestudējumu, raisa diskusiju, mudina teātra profesionāļus būt paškritiskākiem. Iemesls izvairīties būtu no tādiem blogeriem, kas nodarbojas vienīgi ar neobjektīvu zākāšanos.

Apusēja ieinteresētība un aktivitāte veicinātu savstarpēju izdevīgumu un otrādi. Šo to par atdevi, rīkojot akcijas blogeriem, var palasīt šeit.

 

Šis ieraksts tika publicēts Nekategorizēts ar birkām , , , , , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

13 Responses to Latvijā teātra blogeru esot maz

  1. Ļoti interesants un labs raksts, pieglabāšu saiti uz to, kādreiz noderēs.

  2. Pūdernīca saka:

    Varu minēt, ka teātri galīgi nav ieinteresēti blogotāju viedoklī. Piemēram, neraugoties uz regulāro konkrētā teātra @ vārda pieminēšanu tviterī, līdz šim Pūdernīca ir saņēmusi tikai vienu retvītu no teātra par aprakstu, kas bija izteikti slavinošs. Pārējie, kas satur arī kritiskas piezīmes, paliek šauram lasītāju lokam. Domāju, ka attiecīgi par tālāku / dziļāku sadarbību ar teātriem var necerēt, pretējā gadījumā ir jāglauda (lasi: jāraksta) vien pa spalvai. Taču tā jau pēc tādas pārdošanās izklausītos.

    • gajputns saka:

      nu jā, un tas savukārt grauj to jēgu, kāpēc vispār blogi eksistē- paust savu, neatkarīgu, individuālu viedokli… Starpcitu, kad sāku tvītot par teātra blogeriem, adresējot to visiem prof. teātriem, reaģēja un interesi uzlabot sadarbību izrādīja vienīgi Nacionālais teātris. No pārējiem- klusums.

  3. Sigita Paula saka:

    Es gan droši varu teikt, ka teātri ir gatavi sadarboties un ir iespējams sarunāt ielūgumus! Man ir izveidojusies jau veiksmīga sadarbība ar vairākiem Latvijas teātriem, arī ar tādiem mazākiem kā Pannas teātris, Dirty Deal Teatro u.c. Vajag tikai runāt un mēģināt sadarboties. Šobrīd jau viņi ir sapratuši blogu nozīmi, un cik tie ir svarīgi mutvārdu reklāmu dēļ. 🙂 Un nevaru sūdzēties – mani tvīti tiek retvītoti, ziņas “šērotas”, kā arī teātri paši liek linkus savos ierakstos soc.tīklos. Prieks sadarboties!:)

  4. bandzja saka:

    Būsim godīgi, neviens nespiedīs share vai RT kaut kam negatīvam, kas var ietekmēt ienākošās naudas apjomus. Galu galā tas ir bizness, par kuru teātris saņem naudu. Tomēr vajadzētu izveidot teātra blogeru vienotu kontu dažādos sociālajos mēdijos, kas sekotu tieši blogeru aktivitātēm. Šāds vienots konts palielinātu skatījumu skaitu, kā arī padarītu blogerus neatkarīgus. Šobrīd katrs savā stūrī ņemas kā pliks pa nātrēm. Tāpēc jau arī pa pilnu neņem. Vislabāk man “patika” Nacionālā teātra attieksme, kad publicēju atsauksmi komentāru sadaļā. Tas bija uzreiz pēc pirmizrādes un komentāru pat nepublicēja. Sanāk tāda kā runas brīvība. Man patīk JRT un Dailes teātra sadaļas, kur starp skatītājiem rodas diskusijas. Tas jau ir pats galvenais, lai gala patērētājs kustinātu SAVAS smadzenes, nevis ēstu visu ko viņam ieliek mutē.
    P.S. Atvainojos, ja sanāca kādas kļūdas rakstot, jo viss šis rakstīts steigā un ar telefonu

    • gajputns saka:

      Tiražēt tikai pozitīvo par katru izrādi, tā, manuprāt, ir tuvredzīga politika. Jo, kas sanāk: sociālie mediji tiek pārpludināti ar slavinājumiem (parasti nepamatotiem, un ko daudz pamatos “140 zīmēs”) arī visai švakām izrādēm, cilvēki aiziet un … Ir vilšanās. Vienereiz, otrreiz. Un cik vel šis cilvēks uzticēsies šiem jaukajiem RT? Un, jo vairāk vilsies, jo mazāk ies uz teātri un pirks biļetes.
      NT lapā redzēti gan ar negatīvi komentāri/atsauksmes par izrādēm, pat tādi, pēc kuriem jāšaubās, vai uz izrādi vērts iet, tā kā nedomāju gan, ka viņi ļoti to cenzē.

      • bandzja saka:

        Tas ir koks ar diviem galiem un vienu patiesību grūti atrast. Ja jau viņi iet šo taciņu, tad jau gājējs ir un paliks gājējs (lasi lojāls) tam teātrim uz kuru viņš iet. Tomēr jāsaka, ka jaunā paaudze meklē kvalitāti un viņiem, nav svarīgi kurā vietā notiek izrāde (izņemsim varbūtību par citu pilsētu un vēlajiem sabiedriskajiem transportiem, uz kuriem jāpaspēj). Viņi nav piesieti pie teātriem kā mūsu vecāki to mēdza darīt, jo nebija jau alternatīvas. Man, personīgi, arvien vairāk sāk uzrunāt mazie teātri, jo kvalitāte tur ir pavisam citā līmenī. Un tā ir alternatīva masu izrādēm, kas vairāk neuzrunā cilvēkus, kam teātris ir kas vairāk kā gājiens sabiedrībā ar balzāmiņu dvēselei.
        Runājot par NT, tad pieļauju, ka viņi nevēlējās manu atsauksmi redzēt komentāru sadaļā.
        Tomēr neatkāpšos no sava – ir jārada vienota platforma visiem, kas ar to nodarbojas, lai cilvēki var manīt dažādus viedokļus vienkopus. Pie rakstīšanas tomēr ir jāpārdomā cik daudz vārdu cilvēki ir gatavi lasīt un veltīt tam laiku. Ja uzraksta 2000 vārdu recenziju, tad lielākā daļa jau pēc 1/4 daļa teksta būs novirzījušies no tā. Ja man būtu iespēja, censtos iet kaut katru vakaru, lai tik cilvēkiem būtu izziņas materiāli oar fantastiskajām iespējām ko sniedz Latvijas teātra telpa. Diemžēl diennaktī ir tikai 24 stundas.

      • gajputns saka:

        Tieši tā- 24 stundas 🙂 Informācijas vispakārt ir ļoti daudz, tādēļ arī liela daļa teātra gājēju vadās pēc tā, ko izlasa ar +- 140 zīmēm 🙂 Taču tas atkal ir risks, ka informācijas telpa tiek piebārstīta ar visai nepamatotiem apgalvojumiem. Un nav runa tikai par tviteri, bet arī, piemēram, rakstu komentātiem. Ir pat ļaudis, kas īpaši nelasa receziju , jo tā ir gara, bet lietotātju komentārus zem tās gan izlasa 🙂 Tā kā teātriem savu izrādi saslavēt ir pavisam bez maksas, ja vien ir interneta pieslēgums.

      • Skatuvesprieki.lv saka:

        Mana pieredze ir mazliet pozitīvāka.
        Kad studēju, lielākā daļa teātru bija atsaucīgi un tiku uz izrādēm, ja vēlāk par to ko uzrakstīju. Tagad vairs nevaru aizbildināties ar studenta statusu. Mazākie teātri ir atsaucīgi un dod iespēju redzēt viņu izrādes, ja vēlāk par to uzrakstu, bet ar lielajiem teātriem iet grūtāk. Tā kā rakstu gan blogu, gan rakstus par izrādēm citā kultūras notikumu portālā, varu salīdzināt, kāda ir teātru attieksme.

        Padoti tālāk/ šēroti diemžēl tiek tie raksti, kur izsakos pozitīvi. Tā nu tas ir.
        Populārāki un vairāk lasīti ir tie raksti, kas atrodami portālā, kaut arī rakstu kvalitāte ir vienāda.
        Un arī es saskaros ar problēmu, ka rakstiem ir noteikts zīmju skaits, kas liedz pateikt visu par izrādi.
        Esmu par to, lai būtu kāda lapa, kur ir atrodami viedokļi (gan blogotāju, gan skatītāju) vienkopus, lai rastos kāda nojausma par tautas viedokli, ne tikai profesionālu kritiķu.

  5. monnnta saka:

    Godīgi sakot..tikai tagad esmu atklājusi šādu diskusiju un ideju, bet tas ir patīkams pārsteigums 🙂 Es gan pēdējo laiku vairs aktīvi neko nerakstu, bet ja motivators būtu bezmaksas biļetes u.tml.- ļoti iespējams, ka es saspurotos uz aktīvāku rīcību!

    • gajputns saka:

      ja, tas gan. Bet diez vai kaut kas virzīsies uz priekšu, ja teātra blogeri paši neorganizēsies… Es te nedomāju formālu oranizāciju ar statūtiem utt, bet …par to ko jau raksta blogeris bandzja … (Saku uzreiz, man šobrīd nav laika kaut ko tādu izvērst vai organizēt…)

  6. marislavis saka:

    Opā, kā teātra entuziastam – noteikti noderēs!

  7. cemodanskafe saka:

    Pierkrītu komentāriem – teātra mīļotāji šo rakstu pieglabās. Noteikti padalīšos ar saviem draugiem ar šo rakstu!

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.